De verbeelding, het vermogen je terug te trekken in een fantasiewereld, noemde Freud in 1924 een soort ‘reservaat’ dat troost kan bieden en waarin je gevrijwaard bent voor ‘de eisen die de nood des levens stelt’.
We leven in twee werelden (die in relatie tot elkaar staan): de buitenwereld die zich om ons heen afspeelt en de binnenwereld in onszelf die zich voor een deel aan ons zicht onttrekt. De wereld van ons onbewuste is het centrale aandachtsgebied van de psychoanalyse. Via de vrije associatie van degene in analyse en de overdracht (relatie met de analyticus) komt de verbeelding in de vorm van dromen, invallen, beelden en fantasieën in de spreekkamer. Het onbewuste wordt voelbaar en hierin schuilt het begin van verandering.
De komende editie van de Summer University, die van maandag 1 juli tot en met vrijdag 5 juli 2019 in Amsterdam gehouden zal worden, biedt een boeiend en gevarieerd programma rond het thema verbeelding: theoretische inleidingen, klinisch werk in workshops, psychoanalyse in relatie tot de beeldvorming in onze tijd en de psychoanalytische blik op verbeelding in diverse kunstuitingen. Plus … een ontmoeting met het ‘Evidence-Beest’.
Traditie zijn inmiddels de rondleidingen in musea, een gesprek (dit jaar met schrijfster Maartje Wortel die ook zal voorlezen uit haar werk), ‘meeting the analyst’, en de pubquiz. Ook is er weer de mogelijkheid je te oriënteren en informatie te krijgen over de opleiding tot psychoanalyticus.
Laat de verbeelding tot je spreken!
Voor meer informatie, het volledige programma en inschrijving:
http://www.psychoanalysesummer.nl
De illustratie is een beeld uit de film ‘Visitors’ die tijdens Summer University vertoond zal worden.