Marjolein de Craen

Psychotherapeut & psychoanalyticus bij de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV)

Vrijgevestigde praktijk voor psychotherapie en psychoanalyse in Huizen (NH). www.praktijkgooimeer.praktijkinfo.nl

Psychoanalyse leeft!

Dit gaat me aan het hart! In de loop der jaren is het psychoanalytisch gedachtegoed meer en meer in de vergetelheid geraakt en psychoanalyse als therapievorm onbemind geworden.

Gelukkig is er in het kader van ‘100 jaar psychoanalyse in Nederland’ veel aandacht geweest voor dit onderwerp met interviews in de media en bijzondere activiteiten.

Van de psychoanalytische theorieën valt veel waardevols te leren. Over de hele wereld zijn er vele psychoanalytici die Freuds theorie – vanuit hun ervaring met kinderen en volwassenen – verfijnd, toegepast en uitgebreid hebben. Die ontwikkeling gaat voort, ook in ons land. Maar sommige oudere concepten zijn ook niet aan slijtage onderhevig. Laatst nog voelde ik al lezend de blijdschap van herkenning en zag later pas dat het een tekst van Melanie Klein uit de vijftiger jaren van de vorige eeuw betrof. Hoezo ouderwets?

En ik zou niet zijn wie ik nu ben zonder mijn (leer)analyse. Een analyse kan van onschatbare betekenis zijn om je op een andere wijze tot je innerlijk leven en de buitenwereld te gaan verhouden.

Met dit blog sluit ik graag aan bij de huidige ontwikkeling psychoanalyse meer bekendheid te geven want psychoanalyse LEEFT.

Heb je altijd al iets willen weten over psychoanalyse? Je kunt me mailen, wie weet schrijf ik er een blog over.

Mail: info@psychoanalyseleeft.nl

Als je een psychoanalyse overweegt, ben je ook welkom contact op te nemen. Dan kunnen we samen hiervoor de mogelijkheden onderzoeken.

 

Veel leesplezier!


Met dank aan:

De makers van Fokke en Sukke die ruimhartig toestemming gaven voor het gebruik van de cartoon.
Jelle van Doornik voor de mooie foto van DE bank, genomen in het Freud museum in Londen.
Cindy Dorrestijn voor de broodnodige technische ondersteuning. https://e2services.nl/