Seizoen 2019-2020: Psychoanalyse & film

Onbehagen! Dit is het boeiende thema van de komende zes films in de nieuwe serie ‘psychoanalyse & film’.

De formule van de avonden is inmiddels vertrouwd: voor aanvang van de film houdt een psychoanalyticus een inleiding vanuit het psychoanalytisch referentie kader. Na afloop is er in de zaal gelegenheid om vragen te stellen en met elkaar van gedachten te wisselen.

Met het woord onbehagen kom je al snel bij het bekende stuk van Sigmund Freud uit 1930 ‘het onbehagen in de cultuur‘ waarin hij sprak over de balans tussen het lustprincipe (gedreven door de levens – en de doodsdrift, het verlangen naar de directe bevrediging van behoeften) en het realiteitsprincipe (remming van de impuls o.a. onder invloed van de sociale mores/cultuur ten gunste van verder in de toekomst gelegen bevredigingen en doelen).

In 2016 heeft Bas Heijne in zijn mooie essay ‘Onbehagen: nieuw licht op de beschaafde mens’ opnieuw dit thema belicht, nu onze maatschappij – met alle digitale mogelijkheden – steeds meer gericht lijkt op de onmiddellijke bevrediging van behoeften van het individu. Waar blijft dan onze realiteitszin?

En hoe zit het met de techniek die steeds meer gebruikt wordt om onze vrijheid te waarborgen en gezondheid te bevorderen, maar tegelijk onze bewegingsvrijheid beperkt door beheersing en controle: in het getal verdwijnt het verhaal en de betekenis.

Het ideaal van gelijkheid komt in de knel als de spotlight op het individu de onoverbrugbare verschillen tussen mensen benadrukt: uniekheid in plaats van gelijkheid. Door geringe onderlinge  verbondenheid en weinig verbinding met de omgeving neigen relaties abstracter te worden, wantrouwen naar de ander groter te worden met een toenemend gevoel van onbehagen.

Kom behaaglijk in het rode pluche luisteren en kijken naar de films van dit seizoen!

Alle praktische informatie over data en locaties kan je vinden in de flyer:

PROGRAMMA Psychoanalyse en film 2019-2020

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *