Summer University Psychoanalyse 2024: Goed genoeg … Hoezo?

De inschrijving is geopend! De elfde editie van de Summer University Psychoanalyse vindt plaats van 1-5 juli 2024 in Amsterdam (Roeterseiland Campus) rond het thema: Goed genoeg … Hoezo? Klik hier om op de site van de SU alle informatie over het programma te lezen en je aan te melden.

De bekende term ‘Goed genoeg’ komt oorspronkelijk van de Britse psychoanalyticus Donald Winnicott (1896 – 1971). Hij vond dat ouders die ‘goed genoeg’ zijn (dus niet perfect en zonder tekorten) het kind helpen zich tot een autonoom individu te ontwikkelen omdat zowel afstemming als enige frustratie nodig is. Belangrijk is dat je je bewust bent van de behoeften van de baby of het kind en daar responsief op reageert.

 

In de openingslezing ga ik het thema ‘goed genoeg’ bespreken aan de hand van het gedachtegoed van Melanie Klein. De depressieve positie van Klein heeft hierin een centrale rol: het is de innerlijk situatie waarin je de meeste tijd ambivalentie kunt ervaren en je je bewust bent van hoe je binnenwereld zich verhoudt tot de realiteit met al haar (on)volkomenheden. Goed genoeg dus 🙂

Er valt weer veel te beleven deze dagen. Naast de centrale lezingen ook aandacht voor cultuur,  seminars rond psychoanalytisch werken en voldoende tijd om elkaar te ontmoeten.

 

Tot in juli, DE week om je onder te dompelen in de psychoanalyse!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *