Psychoanalyse & film

Er was een periode in het leven van Freud dat zijn trouwe volgelingen elke woensdagavond bij hem thuis kwamen om samen patiënten en theorieën te bespreken. De collega’s  kwamen aan het einde van de dag rechtstreeks vanuit hun praktijk  en aten dan gezamenlijk een hapje en rookten sigaren.

Vanaf oktober kunnen jouw woensdagavonden 1x per maand ook een psychoanalytisch tintje krijgen! Dan start er in Nijmegen, Utrecht, Amsterdam en Maastricht een nieuwe cyclus in de reeks ‘psychoanalyse & film’. Dit jaar is het thema paranoia.

Voorafgaand aan de vertoning van de film wordt er een inleiding gehouden door een psychoanalyticus (in opleiding). Wees niet bang … de clou van de film wordt niet verklapt! Meestal wordt het thema theoretisch belicht vanuit psychoanalytisch referentiekader en worden er aanwijzingen gegeven hoe je naar de film zou kunnen kijken. Iedere spreker vult dat op zijn/haar eigen wijze in. Na afloop is er in de zaal gelegenheid tot vragen stellen en discussie.

Het op deze manier kijken naar een film geeft een extra dimensie. Er vallen je meer details op, bijvoorbeeld de keuze van de muziek, het perspectief, het decor waartegen het verhaal speelt en de karakters van de personages. Geregeld geeft het stof tot nadenken en gesprek.

Net als bij Freud kan je in alle filmtheaters ook lekker eten en drinken (alleen geen sigaren binnen roken!) om de avond compleet te maken. Een leuke manier om naar de film te gaan!

Alle informatie kan je vinden in de flyer:

Psychoanalyse en Film Paranoia 2017-2018

Laatste nieuws is dat de vertoning van de film ‘Als in een donkere spiegel’ vervangen gaat worden door de film ‘Borgman’ van Alex Warmerdam.

Het affiche boven aan de pagina is van de film Black Swan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *