Liefde en waarheid: denken & werken vanuit kleiniaans perspectief

‘Dit boek biedt een diepgaande inleiding tot de kleiniaanse psychoanalyse en laat met verhelderende voorbeelden zien hoe deze zinvol en creatief kan worden toegepast, zowel in de klinische setting als daarbuiten.’ Aanbeveling van Rachel Blass (leeranalyticus van de Israel Psychoanalytical Society en lid van de British Psychoanalytical Society)

Op 30 maart 2022 – de 140e geboortedag van Melanie Klein – werd het boek ‘Liefde en waarheid: denken & werken vanuit kleiniaans perspectief’ tijdens een feestelijke middag gepresenteerd. We hebben met plezier gewerkt aan het samenstellen van deze bundel waarin zeven Nederlandse psychoanalytici thema’s als doodsdrift, reparatie, de kleiniaanse techniek, het vroege Oedipuscomplex en vrouwelijkheid bespreken, geïllustreerd met vignetten uit de spreekkamer. Ook de maatschappij wordt op de bank gelegd en vanuit kleiniaans perspectief beschouwd. Het slothoofdstuk is gewijd aan een verhandeling over Ravels sprookjesopera ‘L’Enfant et les Sortilèges’.

Melanie Klein met kleinzoon Michael in 1938

Tijdens deze middag  brachten sopraan Mirjam Lo Tam Loi en pianist Jean-Baptiste Milon een aria uit de opera ‘L’Enfant et les Sortilèges’ ten gehore. ‘Toi, le coeur de la rose …’ treurt het jongetje omdat hij afgewezen is door de prinses uit het sprookjesboek, een verschijning van de geïdealiseerde moeder. Hij is niet groot genoeg om haar ridder te zijn en dit dringt langzaam tot hem door. ‘Je hebt me verlaten, als een lichtstraal, een gouden haar op mijn schouder, een gouden haar, en scherven van een droom’, zingt hij haar na. Een mooie vertolking van de desillusie van het Oedipus-complex en van het bereiken van wat Klein ‘de depressieve positie’ noemde. Lies Wiersema beschrijft dit alles uitgebreid in haar hoofdstuk.

Auteurs Simone Logtenberg en Tinka Prast hielden ieder een indrukwekkende lezing waarin ze voor deze gelegenheid voortborduurden op de thematiek van hun hoofdstuk. Simone sprak over de reparatiewensen van de analyticus: anker en achilleshiel. Tinka nam de actuele gebeurtenissen onder de loep in het kader van haar onderwerp ‘de samenleving op de bank.’

Daarna volgde de uitreiking van het eerste exemplaar van ‘liefde en waarheid’ aan Iki Freud omdat zij de enige psychoanalyticus was die al jaren geleden pogingen deed om Kleins theorie – zeker destijds een sterk onderbelichte stroming binnen de psychoanalyse in Nederland – onder de aandacht te brengen. Ik citeer de laatste regels uit de tekst van Leontine Brameijer die Iki Freud toesprak:

‘Om twee redenen mogen we je dus dankbaar zijn. Je pleidooi voor het kleiniaans gedachtegoed, en het voorbeeld dat je ons gaf door rustig, en soms niet rustig vast te houden aan wat jij dacht dat belangrijk was.’

Tot slot een gezellige en heerlijke borrel verzorgd door Tavolare catering.

Het boek – met daarin bijdragen van Leontine Brameijer, Marjolein de Craen, Thijs Timmer, Simone Logtenberg, Marly Horsch, Tinka Prast en Lies Wiersema – is verschenen bij uitgeverij Sjibbolet: te bestellen bij de boekhandel en via internet.

Paperback, 12,5 × 20,5 cm, 184 pagina’s, € 19,99

ISBN 978 94 9111 052 8

 

 

De foto bovenaan deze pagina & de foto’s van de boekpresentatie zijn gemaakt door Astrid de Craen – van der Hulst, waarvoor onze dank! www.decommunicatiecraen.nl

Ook danken we de Stichting Psychoanalytische Fondsen voor hun financiële bijdrage aan deze middag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *